Figyelem, most a férfiak vannak a soron – Férfi fogamzásgátlás!

„Most már én szeretnék fogamzásgátlót használni” – ezzel a gondolattal sok férfi választhatja a sterilizációt. De mi van, ha később akarsz egy kisbabát?

A vazektómia során az orvos mindössze annyit tesz, hogy megszakítja az ondóvezetéket a herezacskóban. A sterilizáció ezen módja sokkal kisebb beavatkozást igényel, ezáltal jóval kevesebb kockázattal jár, mint a női sterilizáció.

A vazektómia általában ambuláns orvosi beavatkozás, maga a sterilizáció egy viszonylag egyszerű műtét.

Helyi érzéstelenítés mellett az orvos átvágja az ondóvezetékeket és a végeket elzárja, majd a herezacskón ejtett apró bemetszést a műtét végén összeölti. Az egész beavatkozás mindössze kb. 20 percig tart.

Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

  • a here véredényeinek sérülése
  • mellékhere-gyulladás
  • fertőzések
  • a megszakított rész alatt összecsomósodott sperma gyűlhet össze
    A vazektómia összetételében megváltoztatja az ejakulátumot: már nem tartalmaz spermát, hanem csak prosztataváladékot. Mivel a sperma az ejakulátumnak csak mintegy öt százalékát teszi ki, a műtét után a szaporítóanyag – amelyben már nincsen sperma – mennyisége gyakorlatilag megegyezik a vazektómia elötti állapottal. A vazektómiának nincs hatása az nemi örömökre, az erekcióra és az orgazmusra sem.

Megfordítható-e a vazektómia?

Mikrosebészeti műveletek révén a szétválasztott ondóvezeték újra összekapcsolható. Az úgynevezett referálás azonban viszonylag összetett művelet: az eljárás általános érzéstelenítés alatt zajlik, és körülbelül két órát vesz igénybe. Az eljárás végén nem garantált, hogy a beavatkozás után ismételten visszaáll a termékenység.

Dr. Beleni Andrea

https://parameter.sk/figyelem-most-ferfiak-vannak-soron-ferfi-fogamzasgatlas