Ördögi kör a szexben: Félelem a kudarctól

Az erekcióhiánynak testi okait sérülések, betegségek, és különböző zavarok között lehet keresni. Az idegsérülésektől a diabéteszen át, a prosztatabetegségeken keresztül a pszichoszociális zavarokig sokféle ok bújhat meg a probléma mögött.

Ám a közösüléshez szükséges erekció más, viszonylag ártalmatlan testi okok miatt is hiányozhat, különösen az idősebb, de egészséges férfiaknál.

Az erekcióhiányt okozó testi problémáknak mindig van valamilyen lelki hatásuk, s a lelki okok szintén befolyásolják a férfi testi reagálását.

A férfi nem gép. Időnként, ha fáradt, zavart vagy kissé ittas, kívánhatja a szexet, de a teste egyszerűen nem hajlandó reagálni. Ilyen esetben az erőfeszítések, az akaraterő, vagy a különleges akrobatika nem vezet sehová.

Egy nő, akinek férfi partnerénél rendszeresen hiányzik az erektió, maga is negatívan érintett, s ezért az egész szexuális kapcsolat kezelésre szorul.

A férfiak erekcióhiány-problémái ma legtöbbször eredményesen kezelhetők. A szexuálterapeuták egész sor kipróbált organikus, vagy pszichológiai és behaviorális kezelést ajánlanak.

Az erekciózavarral küzdő férfiak a történelem során mindig az erekciót létrehozásának „garantált” módjait keresték, „mágikus” pirulák, kenőcsök vagy italok használatával.

Kezelés lehetőségek:

  • Ám a „mágikus” pirulák csak akkor segítenek, ha jelen van legalább egy gyenge szexuális reagálás. Ezeket az ún. potencia-pirulákat az orvos csak fizikai vizsgálat után írhatja fel.
  • A férfiak régóta használnak viszonylag egyszerű, különböző formájú eszközöket az erekció fenntartására: elszorító gyűrű, vákuumpumpa.
  • Ön-injekciózás, a páciens önmaga szúrja az injekciót a pénisz oldalába.
  • Húgycsőpálcika: a úgynevezett MUSE húgyhólyagokat közvetlenül a húgycsőnek nevezett pénisz végén lévő nyílásba helyezzük.
  • A pénisz súlyos, belső károsodása esetén egyes férfiak pénisz-protézis műtéti beültetésére tartanak igényt.

És persze nagyon fontos a szexterápia is.