HPV: Nemcsak a nőknél, a férfiaknál is fontos volna alkalmazni a védőoltást

A HPV (humán papillomavírus) az egyik leggykoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amellyel a szexuálisan aktív felnőttek 80%-a találkozik élete során.

Fertőzésről akkor beszélünk, amikor a vírus a szervezet sejtjeibe már bekerül, de még nem okoz szemmel látható vagy egyéb módon érzékelhető tüneteket. A legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább a HPV-t, hogy észre sem veszi azt.

Az is előfordulhat, hogy a fertőzés „alvó” állapotban marad, így sohasem okoz tünetet vagy betegséget. Amennyiben a HPV nem marad „alvó” állapotban, a nőknél a méhnyakrák kialakulásáért lehet felelős, a férfiaknál pedig szemölcs, hímvesszőrák, szájüregrák, vagy végbélrák formájában okozhat betegséget.

A HPV kórokozók nem testnedvek cseréjével terjednek, hanem bőrkontaktus útján, tehát hámsejtek átadásával. Így még a helyesen alkalmazott óvszer sem nyújt 100, csupán 70 százalékos védelmet a fertőzés ellen.

A tudomány jelenlegi állása alapján nem áll rendelkezésre HPV-vel szembeni gyógymód, ami azt jelenti, hogy a vírus által okozott, szemmel látható tünetek kezelhetőek, azonban az egyéb fertőzött sejtekből a vírust nem tudjuk gyógyszeresen vagy más módszerrel kiirtani.

Ép, jól működő immunrendszerrel bíró személyeknél a vírus előbb-utóbb (általában két éven belül) eltűnik a sejtekből.

Abban az esetben, ha az immunrendszer valamilyen oknál fogva meggyengül (pl. bizonyos gyógyszerek szedése, HIV-fertőzés, krónikus stressz, súlyos betegség, komolyabb sebészeti beavatkozás), akkor a HPV a sejtekben marad, és képes tüneteket okozni.

A férfiaknak is fontos lenne beadatni a HPV elleni oltást, amely az ajánlott védőoltások közé tartozik, és 2019 januárjától a szlovákiai egészségbiztosítók részben vagy egészben térítik.

A vakcinák a szexuálisan még nem aktív korosztály körében a leghatékonyabbak, de alkalmazásuk a szexuálisan aktív korosztály körében sem jár hátránnyal vagy kockázattal.

Jelenleg három fajta HPV vakcina van piaci forgalomban: a CERVARIX, a SILGARD és a GARDASIL9.

Dr. Beleni Andrea

https://parameter.sk/