Drágám, menj el prosztatarák-szűrésre!

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának egyik leggyakoribb oka a prosztatarák.

A prosztatarák más daganatokhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztata vagy dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót.

A tesztoszteron hormon lehetővé teszi, hogy a prosztata növekedjen és fejlődjön. Ez a prosztata jóindulatú bővüléséhez is vezethet, ami kezelésre szorulhat, de nem ad okot aggodalomra.

A prosztata rosszindulatú változását prosztataráknak is nevezik. A kezeletlen daganat akadálytalanul növekszik, majd a prosztata köpenyén egy idő után nőhet és elterjed a testben, így áttéteket képez.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata az alábbi két módon:

PSA-vizsgálat – vérvétel, amellyel a prosztata-specifikus antigén szintjét meghatározzák,

Rektális digitális vizsgálat – a prosztata végbélen át történő vizsgálata, amely egyszerű, rövid és bár kellemetlen, de fájdalommentes vizsgálat.

Dr. Beleni Andrea – urológus szakorvos

https://parameter.sk/dragam-menj-el-prosztatarak-szuresre