A húgyhólyagom és én

Önnek is volt már gyakori vizelési ingere, vizelés közben égető érzése, tompa alhasi fájdalma, véres, zavaros vagy rossz szagú vizelete? Ezek a húgyhólyagfertőzés, vagyis a cystitis tünetei.

A statisztikák szerint húszszor annyi nő betegszik meg akut húgyhólyagfertőzésben, mint férfi, és a nők legalább 15 százaléka megkapja ezt a betegséget élete valamely szakaszában.

Ennek az az oka, hogy a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, így a kórokozók könnyebben bejutnak a hólyagba, ott elszaporodnak, és először irritáció, majd gyulladás lép fel.

A nők esetében minden korosztály érintett lehet, a fiatalok, a változókorban lévők, és a posztmenopauzális korban lévő nők is. Bizonyos premenopauzális (amikor a nők rendszertelen menstruációval és a menopauza első jeleivel rendelkeznek) kockázati tényezők közé tartozik a nemi közösülés és a spermicid fogamzásgátlók alkalmazása is. A posztmenopauzális kockázati tényezők közé tartozik a vizelet-inkontinencia, a hólyagban rekedt maradék vizelet, a hólyagsérv-képződés és a menopauza előtti húgyhólyaggyulladás.

Mit tehet a hólyaggyulladás elkerülése érdekében?
1. Az ivás mennyisége: A szakértői vélemények szerint nem kell túl nagy mennyiségű ivóvizet fogyasztani, az ideális kb. 1,5 l / nap.

2. Élelmiszer: A gyümölcslevek, különösen a bogyók, valamint a probiotikus baktériumokkal erjesztett tejtermékek rendszeres fogyasztása.

3. Fogamzásgátló módszerek: A hüvelyben ható fogamzásgátlók (ovulusok, membránok), vagy óvszerek használata 2-14%-al növeli a húgyhólyaggyulladás kockázatát.

4. A húgyhólyag ürítése és a közösülés: Az ellentmondásos irodalmi hivatkozások ellenére valóban hasznos a húgyhólyag ürítése a szex után.

5. Túlhűtés: El kell kerülni, hogy fázzon a labunk!

6. Higiéniai viselkedés: A túlzott intim higiénia károsítja a helyi védelmi környezetet.

A fertőzés kezelésében antibiotikum nélkül is jó eredményeket lehet elérni. Az áfonyalé vagy a hagyományos áfonya és a D-mannóz (az antibakteriális cukor) statisztikailag szignifikánsan csökkentheti a húgyhólyaggyulladás megjelenését.

Dr. Beleni Andrea – urológus szakorvos

https://parameter.sk/hugyholyagom-es-en