Akut (hirtelen fellépő) vizelet-visszatartás

A vizelet-visszatartás (vizeletretenció) az akaratlagos vizeletürítés képességének akut (heveny – sürgős megoldást kívánó), vagy krónikus (hosszan elhúzódó) hiánya. A kiváltó okok alapján obstruktív, fertőzéses és gyulladásos, gyógyszer okozta, neurológiai és egyéb típusokat különíthetünk el.

A kórállapot leggyakoribb oka a prosztata megnagyobbodása, de a prosztata, a húgyhólyag vagy a húgycső gyulladása, illetve a hüvelygyulladás során alkalmazott szerek (antikolinerg szerek, obstruktív, fertőzéses és gyulladásos, vagy alfa-adrenerg agonisták) alkalmazása is kiválthatja.
Fizikai obstrukció esetében a heveny vizelet visszatartás okai lehetnek: sérülések és törések a húgycsőn, illetve húgyhólyag sérülések, de a húgycső elzáródását kövek is okozhatják, daganatok és fitymaszűkület is. Az obstrukciót előidéző tényezők nőknél a kismedencei szerveket is érinthetik.
A neurológiai hólyagürülési zavarok különböző ideggyógyászati, idegsebészeti, sebészeti, urológiai, nőgyógyászati sérülések talaján alakulnak ki. A húgyhólyag ezen típusú ürülési zavara esetén a húgyhólyag idegi, azaz neurogén szabályozása sérült, ami a hólyagizomzat elégtelen összehúzódását, bénulását eredményezi.

Leggyakoribb kiváltó okai: az ágyéki gerincsérülés, kismedencei műtétek (méheltávolítás, vastagbél, hólyag és prosztata operációk) során bekövetkezett perifériás idegkárosodások, medence, illetve keresztcsont törés, ágyéki porckorongsérv, degeneratív és gyulladásos gerincbetegségek, sclerosis multiplex, gerinc illetve gerincvelő daganatok.

A vizeletretenció megoldásának módját annak kiváltó oka szabja meg, sebészeti és belgyógyászati kezelések egyaránt szóba jöhetnek.

Akut vizelet-visszatartás