Vizsgálatok

Hasi-, transrectalis- és here-ultrahang vizsgálat

Az ultrahangvizsgálat (UH) napjaink leggyakrabban alkalmazott noninvazív vizsgálómódszere. Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki. Ezek egy része visszaverődik, más része pedig elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a készülék érzékeli és elektromos jelekké, képpé alakítja. A vizsgálathoz alkalmazott eszközök nagy felbontóképességük révén ma rendkívül precíz diagnosztikát tesznek lehetővé, azonnali eredménnyel. A vizsgáló orvos valós, dinamikus képet látva képes az egyes belső szervek kóros állapotának felderítésére. A különböző célú vizsgálatokhoz más és más kiképzésű vizsgálófejekre van szükség. A vizsgálathoz a beteg bőrét az ultrahang terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgáló orvos a berendezés által mutatott képet kimerevítheti, kinyomtathatja, elektronikusan rögzítheti.

Uroflowmetria (vizeletáramlás mérése)

A különböző okokból kialakuló vizelési panaszok kivizsgálásában nélkülözhetetlen vizsgálómódszer az uroflowmetria (vizeletáramlás mérés). Míg idősebb korban rendszerint a prosztata okozta vizelési panaszról van szó, addig fiatalabb életkorban számos egyéb betegség okozhatja a vizeletsugár gyengülését. A mérőeszköz rögzíti a vizelés idejét, a vizeletáramlás sebességét, a maximális és átlagos áramlást. A beteg a vizsgálat alkalmával teljesen kiüríti húgyhólyagját egy a mérőműszerhez rögzített tölcsérszerű edénybe. Mivel az áramlás erősségét befolyásolja a hólyag teltségi állapota, a betegnek a vizsgálat előtt tartalékolnia kell vizeletét. A mérés abban az esetben értékelhető, ha a beteg legalább 150 ml vizeletet ürít a mérés alatt.

Vizelet-, vér- és spermiavizsgálat

Húgyhólyagtükrözés

A húgyhólyag belső felszínének és a húgyvezetékek húgyhólyagba történő beszájadzásainak megtekintése, vérzésforrás (polip, daganat, nyálkahártya gyulladás, kő, stb.) keresése, visszatérő húgyúti fertőzés okainak kiderítése, egyéb húgyúti- vagy prosztata-betegségek tisztázása.